Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας για τη συμμετοχή των Κυπρίων στο τυχερό παιχνίδι
Τα αποτελέσματα της πρώτης παγκύπριας ποσοτικής έρευνας για τον επηρεασμό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών παρουσίασε σήμερα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ). Στόχοι της έρευνας ήταν η καταγραφή του βαθμού συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια, ο προσδιορισμός του ποσοστού προβληματικής ενασχόλησης στην κοινωνία, η μελέτη των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των παικτών, η συχνότητα με την οποία ασχολούνται με το τυχερό παιχνίδι, ο προϋπολογισμός και τα πραγματικά έξοδα συμμετοχής τους. Διερευνήθηκαν, επίσης, οι γνώσεις του κοινού για το νόμιμο και παράνομο παιχνίδι και τους κινδύνους εθισμού και αναλύθηκαν τα διαφορετικά προφίλ των παικτών, με έμφαση στους παίκτες που κατηγοριοποιούνται ως παθολογικοί.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 75% των Κυπρίων ηλικίας 15 ετών και άνω, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 399.750 άτομα, παίζουν σήμερα τυχερά παιχνίδια. Από αυτούς, το 81% (323.798 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παίκτες εκτός κινδύνου, το 13% (51.967 άτομα) θεωρούνται παίκτες που παρουσιάζουν συμπτώματα πιθανής προβληματικής συμπεριφοράς και το 6% (23.985 άτομα) χαρακτηρίζονται ως παθολογικοί ή προβληματικοί παίκτες. Περαιτέρω, η έρευνα καταδεικνύει ότι 85% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο του σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, κ. Ιωάννα Φιάκκου, ανέφερε πως η έλλειψη γνώσης που υπήρχε μέχρι σήμερα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στο τυχερό παιχνίδι άφηνε περιθώρια για τη δημιουργία αστικών μύθων και λανθασμένων αντιλήψεων. «Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να καλύψουν το κενό και να δώσουν το ορθό εργαλείο για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Εξάλλου, οι προτιμήσεις των παικτών σε συγκεκριμένα τυχερά παιχνίδια, από τα οποία 6 στα 10 είναι είτε σε καθεστώς παρανομίας, είτε σε γκρίζα ζώνη, επιβεβαιώνουν και καθιστούν απαραίτητη την ενδυνάμωση της πολιτικής της Κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών με την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και την εξάλειψη της παρανομίας, πολιτική την οποία το 85% του συνόλου του πληθυσμού ενστερνίζεται και απαιτεί.», επισήμανε. Η κ. Φιάκκου πρόσθεσε επίσης ότι «Στην παρούσα φάση, διαπιστώνεται κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε διάφορους εμπλεκόμενους με το θέμα φορείς, με το συντονισμό τους να είναι σε πρώιμο στάδιο. Βάσει όλων των παραπάνω, η Αρχή θεωρεί ως αναγκαίο επόμενο βήμα τη συστράτευση των εμπλεκομένων και προσβλέπει στη μετεξέλιξη της Στρατηγικής της σε Εθνική Στρατηγική. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για εκπόνηση και υιοθέτηση ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής για το τυχερό παιχνίδι στη βάση ενός κοινού προγράμματος. Μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων στη βάση μιας ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής, οι κοινοί στόχοι μας, βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι, θα μπορέσουν να τύχουν έγκαιρης και αποτελεσματικότερης υλοποίησης», ανέφερε.
Στην ομιλία του, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φελλάς, αντιπρύτανης Έρευνας και Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι «Μια ακόμη ενδιαφέρουσα από κοινωνιολογικής απόψεως συνιστώσα που προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της έρευνας αποτελεί ο καταλυτικός ρόλος της κυπριακής οικογένειας στη διαμόρφωση των σχετιζομένων με το τυχερό παιχνίδι συνειδήσεων. Πολλοί είναι οι παίκτες που δηλώνουν ότι κατά την πρώτη επαφή τους με τα τυχερά παιχνίδια συνοδεύονταν από τον πατέρα τους ή από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Η οικογένεια επομένως, και κυρίως το άρρεν οικογενειακό πρότυπο, το οποίο αναδεικνύεται κατά κανόνα ως ο μυητής των νεαρών παικτών στον κόσμο των τυχερών παιγνίων, φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης αφενός για την προστασία του ανηλίκου από επικίνδυνα για την ηλικία του ερεθίσματα και αφετέρου για την καλλιέργεια στον μελλοντικό παίκτη μιας υγιούς στοιχηματικής συμπεριφοράς που θα διέπεται από επίγνωση του μέτρου και των ορίων».
Από την πλευρά του, ο Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Αντώνης Στυλιανού, ανέφερε ότι «Η ποσοτική αυτή έρευνα είναι μείζονος σημασίας για τη χαρτογράφηση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τους χρήστες τυχερών παιχνιδιών και ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και εισηγήσεων που αφορούν στο υφιστάμενο και υπό συνομολόγηση νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα τυχερά παιχνίδια. Πρωτίστως, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την στρατηγική του κράτους για περισσότερη αποτελεσματική ρύθμιση των διαφόρων πτυχών που αφορούν στα τυχερά παιχνίδια ενώ παράλληλα τονίζουν την αναγκαιότητα ομοιογένειας, επίβλεψης, εφαρμογής και ελέγχου των διαφόρων νομοθεσιών που διέπουν τα τυχερά παιχνίδια υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.»
Η έρευνα διεξήχθη από την IMR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε παγκύπρια βάση, το διάστημα Νοεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, με προσωπικές συνεντεύξεις σε τυχαίο δείγμα 3.000 ατόμων 15 ετών και άνω.