Πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο E-Governance: Transforming for the New Digital Era
Στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα και την υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας με γρήγορους ρυθμούς επέβαλαν οι νέες συνθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Κύπρος βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την χρήση ψηφιακών τεχνολογίας και αρκετά πίσω σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στο πλαίσιο διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσαν οι Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου με τίτλο «E-Governance: Transforming for the New Digital Era – Ο δρόμος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το κτίσιμο ενός σύγχρονου κράτους» τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία και συζήτηση μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών και φορέων, ώστε να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αναφορικά με την υιοθέτηση και χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.
Η συντονίστρια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, Σταυριάνα Κοφτερός, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Καινοτομίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, επισήμανε πως υπάρχει ένα κενό αναφορικά με τις ψηφιακές δεξιότητες στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις μέσω της παιδείας, της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας, για να επιτευχθεί ένα μικρό θαύμα.
Τόνισε πως στην Κύπρο διακατεχόμαστε από φοβικό σύνδρομο έναντι των ψηφιακών τεχνολογιών το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί, επισημαίνοντας πως εάν τα πράγματα κινηθούν γρήγορα δεν θα υπάρχει χρόνος για να «φοβηθείς».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων η Ιωάννα Φιάκκου, ανέφερε πως στόχος της Αρχής είναι η ψηφιακή πολιτική για την συμβολή της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής, θεμελίωση των τεχνολογιών. Μέσω της χρήσης των τεχνολογιών blockchain, ανέφερε, στα συστήματα της Αρχής θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να επιτύχουμε τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό.
Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό δεξιοτήτων στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξουν αλλαγές στην κουλτούρα, στην νοοτροπία και στην παιδεία. Πρόσθεσε πως ο Οργανισμός προσπαθεί μέσα από προγράμματα και σεμινάρια εκπαίδευσης να συμβάλει στην κάλυψη του κενού δεξιοτήτων. Τόνισε πως θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις συνέργειες που δημιουργούνται.
Στα βήματα και ενέργειες σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε ο Γιώργος Θεοχαρίδης, Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην δημιουργία του innovation hub το 2018 που αποτέλεσε μια εποπτική πρωτοβουλία με στόχο την παροχή καθοδήγησης σε θέματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Μέσα από τον Κόμβο Καινοτομίας η ΕΚΚ αποκόμισε γνώσεις για καινοτόμες τεχνολογίες όπως το blockchain.
Απώτερος στόχος της ΕΚΚ, σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης αποτελεί η προστασία των επενδυτών, μέσω του ελέγχου. Μέσω του Κόμβου δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΚΚ για βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Απώτερος στόχος αποτελεί η μετεξέλιξη του Κόμβου σε ένα regulatory sandbox όπου μια εφαρμογή ή τεχνολογία θα μπορεί να δοκιμαστεί προτού βγει στην αγορά.
Παράλληλα, σημείωσε πως ψηφίστηκε το νομοσχέδιο σε ότι αφορά τα κρυπτό περιουσιακά στοιχεία, έτσι υπάρχει η δέουσα εποπτεία των παρόχων σε crypto assets. Η ΕΚΚ θα πρέπει να εγκρίνει τα ΔΣ και τους μετόχους αυτών των παρόχων, ενώ θα αδειοδοτεί αυτούς τους οργανισμούς που θα προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και θα υπάρχει επίβλεψη για θέματα AML.
Δεν θα πρέπει να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά για digital economy ανέφερε ο Γιώργος Τζωρτζής, Εκτελεστικός διευθυντής διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζα Κύπρου, προσθέτοντας πως υπάρχει η τεχνολογία την οποίαν θα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε και να έχουμε τις απαραίτητες δεξιότητες. Με την δημιουργία του Υφυπουργείου, σημείωσε, τέθηκαν οι βάσεις και ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Παράλληλα ο κ. Τζωρτζής ανέφερε πως υπάρχει όρεξη για συζήτηση αλλά θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφορίων και λύσεων μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών, να αξιοποιηθούν οι συνέργειες ώστε να μην επενδύουμε όλοι παράλληλα στο ίδιο πράγμα.
Σε ό,τι αφορά τις μεθοδολογίες υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να διανύσουμε, τόνισε ο κ. Τζωρτζής, φέρνοντας ως παράδειγμα τις διαδικασίες του Δημοσίου τον οποίον κάλεσε να δοκιμάζει κάποια τεχνολογία προτού την υιοθετήσει ώστε να παράγουμε αξία.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα για τις ενέργειες της Τράπεζας Κύπρου δεδομένης και της ύπαρξης της Revolut Bank στην Κύπρο, σημείωσε πως στόχος της Τράπεζας Κύπρου είναι να προσφέρει αξία στον πελάτη. Δηλαδή να μπορεί να έχει υπηρεσίες στην ψηφιακή οικονομία και όχι μόνο σε ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες.
Θετικός για το μέλλον εμφανίστηκε ο Δρ. Γιώργος Γιαγλής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επισημαίνοντας πως βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι που γίνονται πράγματα που αλλάζουν την ζωή μας με την χρήση τεχνολογιών. Όμως, πρόσθεσε, πολλές φορές είμαστε πίσω και αντιμετωπίζουμε αυτές τις εξελίξεις με φόβο. Συζητάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό και πρόσβαση σε ψηφιακή οικονομία, αλλά υπάρχει προκατάληψη για αυτές τις τεχνολογίες.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε ε τις πολιτικές και τις διαδικασίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες. Τόνισε πως αρχίζει να δημιουργείτε επιτέλους ένα καλό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και ένα περιβάλλον όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτές τις τεχνολογίες χωρίς να αποδείξουν ότι είναι ελέφαντες, ενώ παράλληλα προστατεύεται το κοινό που θέλει να επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες.
Σε μερικά χρόνια, είπε, τα ψηφιακά νομίσματα θα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας μας.